top of page

קטעי עדות

 יהודי פולין תחת הכיבוש הנאצי

במלחמת העולם השנייה כאשר קמו הגטאות  פעלו הרבה תנועות נוער בגטאות במטרה להשאיר את חיי היום יום בגטו טובים יותר ושיפעלו תנועות הנוער על מנת לעזור אחד לשני ולהיות שם אחד בשביל השני ולעזור עזרה עצמית גם לאנשים שאינך מכיר על מנת שישרדו וימשיכו לחיות למרות הגירוש לגטו והעבדות הקשה לנאצים עדין להמשיך ולהאמין כי קידוש החיים קודם להכל והחיים זה הדבר החשוב ביותר גם אם אלה חיי הישרדות קשים הניסיון היומיומי להחזיק מעמד ולשרוד הינה תגובה אנושית טבעית וחשוב להיצמד לחיים למרות הכל היו את אלו שחיו בגטאות סגורים כמו גטו ורשה שהיה מוקף ב3 מטר והיו את אלו שחיו בגטאות פתוחים אשר הוקפו בדרך כלל בגדר אבל השמירה עליו הייתה פחות קפדנית ואף ניתן היה לצאת ממנו לעבודה, עם הצגת תעודות בנוסך לכך היה את היודנראט שהיה מוסד שלטון יהודי שהיה ממונה על תיווך בין השלטון הנאצי לבין הקהילה היהודית. היודנראט היה מוסד זמני שנועד בדיעבד לקיים את המדיניות הנאצית שקדמה ל"פתרון הסופי" של שאלת היהודים. יודנראטים קמו בפקודת הגרמנים בקהילות יהודיות בשטחי הכיבוש באירופה בתקופת השואה.

הסרטון שבחרתי מתאר את ניצולי השואה מהעיירה פלונסק שבפולין, מספרים על חיסול הגטו בעיירה בזמן מלחמת העולם השנייה ועל הגירוש למחנות ההשמדה.

תחושותיי לגבי הסרטון היו קשות ועצובות בגלל שהניצולים שבסרטון מתארים איך לקחו אותם מהגטו בעיירה שלהם אל מחנה ההשמדה והם בכלל חשבו שהם הולכים למחנות עבודה.

כתב: עילי חיות

 

נהוג לחשוב שבזמן מלחמת העולם השנייה, היהודים בגטו בכלל לא ניסו להילחם לשרוד, מה שלאחרונה נמצא כי לא נכון, היהודים היו צריכים להילחם כל יום על חייהם בכדי לשרוד מה שנקרא "קידוש החיים" כי כמובן שהחיים הם הדבר הכי חשוב. למרות זאת "קידוש החיים" לא היה מעשה קל בכלל ובכדי לשרוד הייתה צריך עזרה עצמית ועזרה מהכלל. בדרך כלל תנועות הנוער בגטאות היה מקור חזק לעזרה והיו תומכים אחד בשני בלי שום היסוס. חיי היום-יום בגטו היו קשים, במיוחד בגטו סגור שם היה ממש קשה להבריח אוכל בגלל השמירה הקשה, לאומת גטו פתוח איפה שהשמירה לא הייתה כזאת כבדה והיו יכולים לשלוח ילדים להבריח אוכל. ההישרדות היא אפילו יותר קשה כאשר מגרשים אותך על הגטו, בקושי שנותנים לך משהו לסחוב ואת כל העולם שאתה מכיר אתה עוזב מאחור, משהו שכיום נראה כמעט ובלתי אפשרי. דבר נוסף הגרם לסבל בגטאות היה היודנראט. הרה מין היהודים חשבו שהם בוגדים בעם שלהם ועוזרים לנאצים אך מה שלא ידעו זה שהיודנרט (מועצת הזקנים) בעצם היו בעד העם שלהם אבל לא כל כך יכלו לעשות הרבה אחרת היו הורגים אותם.

בתחילת הסרטון שבחרתי - "קידוש החיים", רואים אישה זקנה הולכת ומאחורה רץ איש אשר גונב לה את הסיכה שהייתה על ראשה

לאחר מכן נכנסים לפלאשבק של האישה המבוגרת ושם רואים אח ואחות שנפרדו מהוריהם בגיל צעיר, הם מתחבאים במקום שנראה כמו הגטו, ובם מקבלים פרוסתם לחם קטנה ביום.

לאחות הצעירה יש בת מצווה והיא אומרת לאח כמה שהיא רצתה לחגוג אותה עם כולם ושיהיה כיף, מה שלא אפשרי בגלל המקום והזמן שהם נמצאים בו, האח מבטיח לה שיהיה לה את הבת מצווה הכי טובה שיוכלו לעשות.

באותו היום האח מחליט לשמור על הלחם ולא לאכול אותו בשביל לקנות לאחותו מתנת יום הולדת, מכיוון שהמוכר דרש עוד חתיכה של לחם בשביל הסיכה שרצה לקנות לאחותו, הילד גונב את הסיכה ובורח.

כאשר הוא בדרך חזרה למקום המחבוא הוא רואה שורה של בנות נלקחות על ידי חייל נאצי ורואה שגם אחותו שם, והוא מחליט לעקוב אחריה.

בסצנה שאחרי אפשר לראות שהם בתוך בניין נטוש ושם מספרים את כל הבנות עד לקרחת, האח מסתכל מהחלון וכאשר הוא עושה את זה חייל נאצי רואה אותו והורג אותו, האחות לאחר התספורת יוצאת החוצה ורואה את אחיה שוכב על הרצפה מת, היא רואה מעטפה בכיס של החולצה ומוציאה אותה, שם היא רואה את אותה הסיכה שהייתה לגברת המבוגרת בתחילת הסרטון ופתק שבו כתוב מזל טוב. האחות הקטנה מתחילה לבכות.

 

סרטון זה מראה את הקושי והסבל שהיה בשואה, את איך שילדים קטנים היו צריכים להסתדר לבד, הסרטון מאוד עצוב ומלמד הרבה על החיים בגטו.

מתוך הסרטון אפשר ללמוד על "קידוש החיים" (זהו גם שם הסרטון).

אפשר לראות שהאחות הצעירה סבלה הכול ושדרה הכול עד לגילנו וכל זה עם הסיכה, ועדיין היא עונדת את הסיכה בשביל לזכור את אח שלה שעשה הכול בשבילה.

כתב: עידן כרם

 

 

 

 

1. במלחמת העולם השנייה, פעלו הרבה תנועות נוער בגטאות ומטרתם הייתה לשפר את חיי היום יום בגטו, שיפעלו תנועות נוער על מנת לעזור אחד לשני ולאנשים שאינם מכירים על מנת שישרדו וימשיכו לחיות למרות הגירוש לגטו והעבדות הקשה לנאצים בשילוב של עזרה עצמית. חלק מהמטרה הייתה להמשיך ולהאמין כי קידוש החיים קודם לכל והחיים זה הדבר החשוב ביותר גם אם אלה חיי הישרדות קשים. הניסיון היומיומי להחזיק מעמד ולשרוד הינו תגובה אנושית טבעית וחשוב להיצמד לחיים למרות הכל היו את אלו שחיו בגטאות הסגורים כמו גטו ורדה שהיה מוקף בחומה גדולה וקשה למעבר והיו את אלו שחיו בגטאות הפתוחים אשר היו בעלי שמירה אך לא כמו של הגטאות הסגורים ואף ניתן היה לצאת ממנו ולעבוד.בנוסף לכך היה את היודנרט שהיה מוסד שלטון יהודה שהיה ממונה על התיווך בין השלטון הנאצי לבין הקהילה היהודית. היודנרט היה מוסד זמני שנועד בדיעבד לקיים את המדיניות הנאצית שקדמה ל"פתרון סופי" של שאלת היהודים, הם קמו בפקודת הגרמנים בקהילות יהודיות בשטחי הכיבוש באירופה בתקופת השואה.

 

 הסרטון מציג את הגורמים להקמת הגטאות, תנאי החיים בהם והתמודדותם של היהודים עם תנאים אלה. הוא מתאר את מלחמת העולם השנייה בשלב הגאטות עד לפתרון הסופי שבו חוסלו הגטאות בפולין, ואת חלוקת המדינה לפי הסכם ריבנטרופ מולוטוב שבו נותרו שתי מיליון יהודים בגרמניה. מדיניותה של גרמניה הוגדרה מחדש בשל גידול יהודי גרמניה. בשלב הראשון ריכזו את כל היהודים בערים הגדולות במקומות בהם יש אמצעי תחבורה ומסילות ברזל. המקומות בהם רוכזו היהודים היוו בסיס להקמת הגטאות שמטרתם היתה לבודד את היהודים מהסביבה שלהם ומרכושם. בהתאם לתורת הגזע, שראתה את היהודים כגזע נחות. הקמת הגטאות היתה שלב ביניים עד למציאת פתרון למה שהנאצים כינו- בעיית היהודים. רוב הגטאות הוקמו במזרח אירופה והתנאים שם היו נחותים, צפופים, רעב כבד, ומחלות שהביאו לתמותה רבה. במסגרת זו הוקמו קבוצות של יהודים-היודנראט-מועצת היהודים, שדאגו להספקת מזון בגטו ולחלוקתו, בשל המחסור נעזרו בילדים שיעברו דרך פרצות בגדר שייצאו להביא מזון. הם היו אחראיים לספק שירותי בריאות, חינוך וחיי תרבות. במסגרת החלטת הפתרון הסופי החל תהליך חיסול הגטאות בפולין ויושבי הגטאות נשלחו למחנות ריכוז והשמדה.

 

המושג שנמצא בסרטון ואותו למדתי הוא- קידוש החיים.
חיי היום יום של היהודים בגטאות לוו במאבק הישרדות תמידי, שביטא את הרעיון של "קידוש החיים"  שניסח הרב יצחק ניסנבוים מגטו ורשה. "על היהודים להאבק ככל יכולתם כדי לשרוד ולשמור על צלם אנוש ובכך לסכל את מטרת הגרמנים."

 

הסרטון שבחרתי גרם לי להרגיש, לחוות ולהבין לעומק מה קרה בתקופת הגטאות בפולין לפני הפתרון הסופי, הוא העביר בצורה מדויקת את הרעב הכבד שהוטל עליהם וניתן לראות זאת באמצעות התמונות המזוויעות של אנשים רזים ורועדים ללא כל בגד על גופם. בסרטון מוסבר על אנשים מסוימים כמו הרב יצחק ניסנבוים ויאנוש קורצ'אק אשר עשו דברים גדולים כדי לעזור ולתת אור ליהודים בגטאות וזה גורם להתגאות שיש אנשים שמוכנים לוותר על עצמם כדי ללכת ולתמוך בכולם עד הסוף כמו שתמכו בהם עד מותם. הצפייה המחישה לי את כאבם של היהודים בגטו ונתנה לי להבין מה הם עברו כדי שנעמוד פה גאים היום.

 

טל זיו

 

החיים של היהודים בפולין נקטעו ושינו דרכן עם פלישת גרמניה לפולין. עם גירוש היהודים
לגטו, הם הוכרחו לארוז את מה שיכלו לקחת מחפציהם ולעבור לגטו תוך כמה ימים.
 

החיים בגטו היו קשים ביותר. כל יום היה מאבק להישרדות. היו גטאות יותר פתוחות, כלומר היה אפשר לצאת מהן, לצורך עבודה והבאת מזון. ייציאות הללו היום רק ליום, היה על
הכלואים בגטאות לחזור לאחר עבודתם. הגטאות הסגורים אסרו יציאה וכניסה אליהן והמזון שקיבלו היה זה שסופק להם וזה שהוברח. המזון שקיבלו היהודים הכלואים בגטאות היה מזערי וקשה לתיאור, רוב המזון הוברח לגטאות הסגורים.
בנוסף לאלה, היו גם תנאי צפיפות קשים. בכל חדר הצטופפו 6-8 אנשים. גטו ורשה למשל
תפס 2.4% משטח העיר אך נכלאו לתוכו 30% מתושבי העיר, שהיו יהודים.
היה על היהודים לעשות עבודות כפייה. העבודה שארכה שעות רבות החלישה את הכלואים
בגטאות עוד. זה גרם למחלות ולתמותה.

 

תנועות הנוער היו המובילים בגטאות, הן מהבחינה הפיסית והן מהבחינה הנפשית. הם והילדים היו אלה שהבריחו אוכל דרך חורים בחומות הגטאות הסגורים, הם הבריחו נשק לתוך
הגטאות והם היו אלה שחזו את העתיד. הוקמו מוסדות חינוך כנגד המותר והיו מפגשי
נוער שנתנו תקווה. הנוער היה זה שמוביל ונלחם בתוכניות של הנאצים על ידי פעולות אלה,
מלחמה זו נקראת “קידוש החיים”.

 

על הסדר והארגון בתוך הגטאות היו אחראים היודנראט, המשטרה היהודית. הם הקימו
מוסדות ובתי חולים ופעלו לשיפור מצב היהודים. היודנראט היה אחראי לשליחת יהודים
למחנות עבודה והיה עליהם לערוך רשימה של היוצאים.

 

בסרטון מתוארת הכניסה לפולין והשינוי במצב היהודים, מחיים רגילים לחיים בגטאות. למרות הקשיים והתנאים התת אנושיים, הזכירו היהודים חגים ואת ארץ ישראל. העובדות שהדהימו אותי היו אלה שמראות על המלחמה שנלחמו היהודים, הם נלחמו לא רק את המלחמה הפיזית- על אוכל והשרדות, את גם את המלחמה הרוחנית. על ידי פעילות ציונית בתוך הגטאות הם

נלחמו בתוכניות הנאציות.

כתב: יונתן ויליאמסון

 

חיבור המקשר בין המושגים שבעמוד 64:

אתחיל ב"קידוש החיים", היהודים בגטאות ניהלו מאבק להישרדות. הניסיון היומיומי להחזיק מעמד ולשרוד היה תגובה אנושית טבעית. ביוני 1942 כתב ביומנו המורה אברהם לוין כי "אחת מתופעות הלוואי המפליאות ביותר של מלחמה זו היא ההיצמדות לחיים". לדבקות בחיים היה גם מימד מוסרי ודתי, שהתמצה בשם "קידוש החיים". תנועות הנוער היו חלק בעל כוח במאבק ההישרדות, הם דאגו לטקסים, הצגות, טיולים, עיתוניים מחתרתיים ועוד, דאגו להכשרה חלוצית לקראת העלייה לארץ, הבריחו מזון ונשק, דאגו להעברת מסרים ודברי דואר מחוץ לגטו (נעשה ע"י קשריות) והובילו את המרד בגטאות. עוד מן האירגונים שפעלו למען היהודים היה המוסד לעזרה עצמית בוורשה. המוסד הפעיל רשת של ועדי בתים, שעזרו למשפחות מוכות מחסור. עם הזמן עזר המוסד לבתים נוספים וכן לפליטים שמצבם היה קשה ביותר. למימון פעולותיו של הארגון התגייס ה"גוינט" ארגון עזרה יהודי-אמריקאי. ארגון זה ומוסדות הסעד הכפופים לו הפעילו מטבחים עממים, גני ילדים ובתי יתומים, והושיטו עזרה רפואית וחומרית לנזקקים. אך לפני הכל היה הגירוש לגטו. ביגרת הבזר ששלח היידריך, צוין כי הפעולה הראשונה שיש לנקוט בה ביחס ליהודים הינה ריכוזם והעברתם מן העיירות והכפרים לערים הגדולות. היידריך ציין: "ריכוז היהודים בערים יחייב לתת הוראות מטעמי בטחון משטרתי וכללי שרבעים מסויימים ממנו יהיו איסורים על היהודים. כמו כן זאת תמיד מתוך התחשבות על צרכיהם הכללים ולא ינתן להם למשל לעזוב את הגטו ולצאת אחרי שעה". יש לציין שהיידריך לא ציין במכתבו את המונח "גטו". חיי היום יום של היהודים בגטאות היו קשים, ליהודים היו קשיים יומיומיים. צפיפות ורעב, הגטאות הוקמו במיוחד ברחובות או פרברים מוזנחים, לרוב התאפיינו אזורים אלו בתנאי סניטציה גרועים במיוחד. שטח הגטו היה קטן מלהכיל את האוכלוסיה שנאלצה להצטופף בתחומיו. בגטאות שרר רעב כבד במיוחד, המפתח הרשמי לחלוקת המזון היה אתני בעיקרו ונקבע על פי קטגוריות  הבאות: לגרמנים 2613 קלוריות ביום, פולנים 699 וליהודים 184 לאדם בלבד! פחות מ10% מתצרוכת מינימלית של בן אדם. תברואה מחלות ומוות, מצב התברואה הקשה נבא מהעדר תשתית תברואתית הולמת באזורים שנקבעו כתחום הגטו, ברוב הגטאות היה מחסור באמצעי הסקה, סבון ומים. לתושבי הגטאות לא היה סיכוי לשמור על ניקיון והייגינה. עבודות כפייה ותעסוקה בגטו. על היהודים הייתה החובה לעבוד בעבודות כפייה. עבודות אלה היו קשות מבחינה פיסית משפילות מבחינה אנושית, אך רבים מיושבי הגטאות התנדבו אליהן, בשל ההטבות המסוימות שהעניקו, בעיקר מזון. לסיום הציג את המונח יודנראט. יודנראט  פירושו מועצה יהודית או מועצת זקנים. את הפקודה נמצא ביגרת הבזר של היידריך. באיגרת נאמר שבכל קהילה יש להקים מועצה שתמנה עד 24 גברים יהודים בעלי השפעה. נאמר שעליהם לשאת באחריות אישית לביצוע כל הפקודות שניתנו ויינתנו בהמשך. עם הקמת הגטאות הפך היודנראט לגוף שניהל את חיי היהודים תוך מילוי הפקודות שניתנו ע"י הגרמנים.

 

בחרתי בסרטון זה בגלל שהוא סיקרן אותי, מפרט על רוב השואה. היו לי הרבה תחושות במהלך הסרטון וברובם תחושה רעה מהמפלצתיות הנאצית. אני חושב שהסירטון מדבר על כל המושגים שעליהם הרחבתי.

 

אלון מרדכי

 

 

.לאחר שהיהודים שלא היו לגמרי בתחומי הגטו,גורשו אליהם,החלו מן הסתם החיים בגטו שהם היו חיים מאוד מאוד קשים מכל הבחינות(מזון,תברואה,בריאות..) מכיוון שהחיים שם היו מאוד קשים המושג ''קידוש החיים'',נורא ''הובן'' בקרב האזרחים החיים בגטאות כי המושג הזה מדבר על הלחימה היומיומית בגטו ועל חיי היום יום בתנאי הקור והרעב האיומים.כתוצאה ממצב זה הורגשה נורא עזרה עצמית שממנה ''נולד'' היודנראט שמטרתו הייתה לקשר בין היהודים לבין השלטון הגרמני,בעזרת היודנראט קמו בתוך הגטאות בין היהודים תנועות נוער שמטרתן הייתה להקל כמה שאפשר על החיים הלא פשוטים בגטו מכל הבחינות.

 

בסרטון אנו רואים את החיים בפולין בזמן המלחמה,בעיקר את החיים של היהודים בפולין.אנחנו רואים כמה התאכזרו אליהם מכל בחינה,רואים את הסבל של האנשים את העוני,הרעב..

רואים איך השלטון התאכזר ליהודים ועל כל דבר קטן היכה אותם והשפיל אותם.

תחושותיי לסרטון היו חדשות לגבי הידע שלי למתרחש בגטאות.תחושותיי היו תחושות של רחמים כלפי האנשים שהיו שם.

לא מצאתי מושג שלא ידעתי עליו לפני שראיתי את הסרטון..

כתב: דין מורנהוט

 

 

 

במלחמת העולם השנייה כאשר קמו הגטאות  פעלו הרבה תנועות נוער בגטאות במטרה להשאיר את חיי היום יום בגטו טובים יותר ושיפעלו תנועות הנוער על מנת לעזור אחד לשני ולהיות שם אחד בשביל השני ולעזור עזרה עצמית גם לאנשים שאינך מכיר על מנת שישרדו וימשיכו לחיות למרות הגירוש לגטו והעבדות הקשה לנאצים עדין להמשיך ולהאמין כי קידוש החיים קודם להכל והחיים זה הדבר החשוב ביותר גם אם אלה חיי הישרדות קשים הניסיון היומיומי להחזיק מעמד ולשרוד הינה תגובה אנושית טבעית וחשוב להיצמד לחיים למרות הכל היו את אלו שחיו בגטאות סגורים כמו גטו ורשה שהיה מוקף ב3 מטר והיו את אלו שחיו בגטאות פתוחים אשר הוקפו בדרך כלל בגדר אבל השמירה עליו הייתה פחות קפדנית ואף ניתן היה לצאת ממנו לעבודה, עם הצגת תעודות בנוסך לכך היה את היודנראט שהיה מוסד שלטון יהודי שהיה ממונה על תיווך בין השלטון הנאצי לבין הקהילה היהודית. היודנראט היה מוסד זמני שנועד בדיעבד לקיים את המדיניות הנאצית שקדמה ל"פתרון הסופי" של שאלת היהודים. יודנראטים קמו בפקודת הגרמנים בקהילות יהודיות בשטחי הכיבוש באירופה בתקופת השואה.

הסרטון שבחרתי מתאר את ניצולי השואה מהעיירה פלונסק שבפולין, מספרים על גירוש של הניצולים למחנות ההשמדה.

תחושותיי לגבי הסרטון היו קשים מאוד, לראות איך חייהם של אנשים תלויים בבן אדם אחד שבסך הכל מסמן עם יידו : שמאלה מוות ימינה חיים.

הניצולים  מתארים איך הם נשארו בחיים לבד בלי אף אחד ולמרות כל הקשיים איך שהוא הצליחו להמשיך ולשרוד.

למדתי בעקבות הסרטון את המושג קידוש החיים מכיוון שהם הראו שהחיים קודמים להכל גם אם נשארת לבד עדין תלחם על החיים שלך ותמשיך לשרוד.

זיו משל

 

 

במהלך מלחמת העולם השנייה כאשר התעוררו הגטאות לחיים,פעלו תנועות רבות למען מטרה אחת,לשפר את תנאי המחיה בגטו,להיות שם אחד בשביל השני,לעזור עזרה עצמית במצבים קשים גם לאנשים שאינך מכיר על מנת שישרדו ומשיכו את החיים למרות ההגירוש מהגטו והעבדות הקשה שספגו,לא להפסיק להאמין כי קידוש החיים קודם לכל,וגם אם אלו חיי הישרדות קשים החיים חשובים מהכל.הניסיון היומיומי להחזיק מעמד ולשרוד היא תגובה אנושית וטבעית וחשוב להיצמד לחיים למרות הכל.                                                                        

היום אנשים שחיו בגטאות מגודרים ומאובטחים שקשה לצאת מהם,והיו את אלו שחיו בגטאות פתוחים אשר הוקפו בדרך כלל בגדר אבל השמירה עליו הייתה פחות קפדנית ואם היית מציג תעודות היה ניתן לצאת ממנו לעבודה.                                      

בנוסף להכל היה מוסד יהודי בשם יודנראט,שיה מוסד שלטון יהודי שהיה ממונה על התיווך בין הקהילה היהודית לבין השלטון הנאצי.היודנראט היה מוסד זמני שנועד בדיעבד לקיים את המדיניות הנאצית שקדמה "לפתרון הסופי" של שאלת היהודים.יודנראטים קמו בשל רצונם של הגרמנים בקהילות יהודיות בשטחי הכיבוש באירופה התקופת השואה.     

סרטון קצר שבחרתי מתאר את החיים בפולין בין השנים 1939-1941,את האוממלות של היהודים לאחר הסכם ריבנטרופ-מולוטוב,שבו הגרמנים וברית המועצות איחדו כוחות,התחילו להשתלט על טריטוריות באירופה כולל פולין.הסרטון עצמו הוא סרטון אפור למדי,מלווה בתחושות קשות מצד הצופים בו ומצידנו,לא מפסיק להדגיש את ההרס שנגרם כתוצאה מהעוצמה של הנאציזם באירופה,בנוסף הסרטון מלווה במוזיקה עצובה ורדומה שמתארת עוד יותר את המצב והאווירה ששררה שם.                                                                                         המושג שלמדתי הוא הסכם ריבנטרופ-מולוטוב,הוא מתקשר לסרטון בכך שהסרטון עצמו מתאר את ההרס שגרמו שתי המעצמות ברית המועצות וגרמניה הנאצית דאז,בתקופה שלאחר חתימת ההסכם וההשלכות שנגרמו במהלך המלחמה.

לידור חיו ודן בן נון

באיגרת הבזק שנשלח על ידי היידרייך, ניתנה הוראה להקים גטאות ליהודים בערים הגדולות ליד מסילות ברזל ולפיה יש לרכז  לתוכן את כל היהודים מן הכפרים והערים .על פי איגרת הבזק, הגטאות אינן מיועדות להיות מגורי קבע אלה להוות מקום ריכוז. המהלך היה בעצם הטעיית היהודים כדי שיחשבו שהם עוברים למקום מגורים מוגן וקבוע .

מטרות הנאצים בהקמת הגטאות היו לרכז את היהודים במקום אחד על מנת להקל עליהם את המעבר למחנות האחרים באופן מרוכז. מעבר יהודים לגטאות איפשר לנאצים לבודד  אותם משאר האכלוסיה כגזע נחות ולהרחיקם מהאוכלוסייה ובנוסף כדי למנוע עזרה עבורם. הבידוד אפשר פיקוח ושמירה טובה וקלה יותר על היהודים.                                             

מתוך הגטאות היה יותר יעיל לאסוף גברים יהודים לצרכי עבודה בכפייה לתועלת הגרמנים, היה יותר קל להחרים רכוש, בתים ובתי עסק של היהודים ולטהר את השטח הכבוש מיהודים. מטרה נוספת הייתה להביא לפגיעה במורל וברוחם של היהודים על ידי התנאים הקשים בגטאות, רעב, מחלות, סבל, עבודה בכפייה.

ההוראה לגרש את היהודים לגטאות על ידי הגרמנים נעשה עם התראה קצרה מאד והיהודים נאלצו למצוא לעצמם מקום מגורים חדש בתוך הרובע הקטן והצפוף שהוקצה להם.    הגרמנים אפשרו ליהודים לקחת איתם מעט מאד חפצים.

במעבר לגטו לודז' התחוללו נגד היהודים פוגרומים כדי לזרז את קצב המעבר אל תוך הגטו ויהודים רבים נפצעו ונרצחו באכזריות.

הגטאות היו דומים בתנאי הקושי אך לא זהים. היו גדולים וקטנים, חלק מהגטאות אליהם נשלחו היהודים היו סגורים וחלק פתוחים. בגטו סגור  היהודים לא הורשו לצאת, והאזור היה מוקף בגדר או בחומה תחת שמירה גרמנית ופולנית. בגטו פתוח היהדים הורשו , תחת פיקוח, לצאת לעבודה בבוקר ולשוב בערב לגטו, בתנאי שהיה ברשותם תעודה עבודה.           

הגטו הפתוח היה מוקף גדר ולרוב והשמירה עליה הייתה פחות קפדנית. ריכוז היהודים בגטאות יצרה מציאות חדשה עבור היהודים גם בהתנהלות היום יומית. התנאים בגטאות היו קשים והיהודים נאלצו להתמודד עם תנאי רעב קשים, צפיפות, מחלות, מגיפות ומוות. במטרה להתמודד עם המחסור במזון  תרופות התפתחה תופעה של הברחת מזון, הן על ידי כנופיות מקצועיות יותר שהתמחו בזה וספקו לאחרים מזון, והן על ידי נשים וילדים לצרכם הפרטי והקיומי.מבריחים עברו דרך פרצות בחומות וגדרות או בתעלות לצד הפולני של העיר והבריחו חזרה פנימה מזון. בגטאות סבלו היהודים מריבוי מגפות ומחלות מדבקות ותנאי קור קשים שהביאו גם הם למוות וסבל רב. הם חיפשו כל דבר  שיעזור להם להתחמם ולהתגבר על התנאים הקשים.

משפחות חיו יחד בצפיפות רבה. לרוב נלקחו האבות למחנות עבודה ולא יכלו לסייע בפרנסה כך שהרבה פעמים נאלצו הנשים והילדים לנהל את הבית ולשאת בנטל הקיומי. הילדים לרוב יצאו לרחובות לקבץ נדבות, לחפש מזון ולעסוק בהברחות.

היהודים נסו עד כמה שאפשר להמשיך בשיגרת חייהם הקודם. כבר משנת 1939 קם מוסד עזרה עצמית במימון הג'וינט של היהדות ארצות הברית, שעזר ותמך בפליטים ומשפחות במצוקה קשה. זאת בעזרת רשת של ועדי בתים ש תמכו במזון וארוחות וטיפול רפואי. תנועות הנוער והמחתרת עזרו גם במאמץ.  בגטאות הוקמו תנועות נוער שמטרתם לקיים חיי תרבות לצעירים המבוססים על "מפגשי רעים וחברה תוססת". תנועות הנוער ארגנו מסגרות חינוכיות וסמינרים מחתרתיות. חברי תנועות הנוער מילאו תפקיד חשוב כאנשי קשר בין הגטאות על ידי העברת ידיעות על מצבם של היהודים והפצת עיתונים ומידע תוך סיכון רב.

הוקמו ביתי מלאכה ותעשיית יצור בתוך הגטאות, תוך עידוד של היודנראט שהייתה מועצת היהודים שדאגה לבצע את הוראותיהם של הנאצים, לבצע ספירות בגטאות ולמנוע בריחות . תפקידה היה גם לנהל את הקהילת היהודים בגטו. היודנראט טענו כי גטו יצרני (יצור של נעליים, בדים, תחמושת וכו' יביא תועלת לגרמנים ובכך יביא להצלתם של חייהם של כמה יותר יהודים. גטו יצרני יגרום לגרמנים לא לשלוח את הפועלים היהודים למחנות השמדה.

היודנראט הקימו בנוסף ארגון של עזרה רפואית , הקמת מרפאות כדי לנסות להתמודד ולמגר את המחלות והמגפות שהתפשטו בגטאות.

בגטאות היה גם חיי תרבות וחינוך

– היודנראט אף הקימו מוסדות חינוך ותרבות בגטאות – בתי ספר, גנים, מרכזי הכשרה מקצועית ומרכזי תרבות שונות. לרוב כל אלה התקיימו בסתר בניגוד להוראות הגרמנים. לפעילות זו מטרה לשמור על צלם אנוש ולהעסיק את היהודים ולהרחיק אותם מהתנאים הקשיים. בנוסף התקיימו לימודים בחשאי בבתי ספר יסודי ותיכוני, הרצאות ופעילויות תרבות ביידיש ועברית כולל תזמורות ומקהלות, תאטרון ויצירה על ידי משוררים וסופרים ששיקפו את המציאות הקשה בו נמצאו.

ההתמודדות הרוחנית שיקפה את "קידוש החיים"  - להמשיך בחיים למרות הקשיים במטרה לשרוד. כפי שביטא אותו הרב ניסנבויים, מראשי הציונות הדתית בוורשה, שאמר " זוהו שעה של קידוש החיים ולא של קידוש השם בשם המוות". הרב ניסנבוים דרש מהיהודים לעשות הכל ביכולתם כדי לשרוד ולא לתת לגרמנים להשיג את מטרתם שהוא להשמיד את היהודים ולגרום להם לאבד את אנושיותם. הור רצה שהיהודים ישמרו על צלם אנוש למרות התנאים הבלתי אנושיים. המונח "קידוש החיים" נלקח ממונח אחר, מתקופת המכבים, שדיבר על "קידוש השם" שאמר שעדיף ליהודי למות מאשר לעבור על מצוות התורה. וקידוש החיים אומר שעל היהודים לאבק על המשך החיים בצורה האנושית ביותר שאפשר.

 

הסירטון המצורף מספר על חייה של דיתה קראוס שנולדה ב1929 בפראג וגדלה כבת יחידה.          

 בנובמבר 1942 דיתה ומשפחתה גורשו לגטו טרזן בהתראה קצרה מאוד ,ואיפשרו להם לקחת איתם מינומום דברים. בגטו היו תאטרון , הצגות, דיתה שרה באופרת ילדים. בין הלימודים בגטו היא למדה לצייר, ומציירת עד היום. היא למדה זאת אצל אמנית יהודייה ידועה שהתנדבה ללמד ילדים ציור ואומנות בגטו כדי להעסיק אותם מהקושי והתנאים הקשים. בגטו היה צפיפות רבה, ומזון מועט ודל, היו הרבה עבודות כפייה ולמרות הקשיים ניסו היהודים בגטו לשמור על על מציאות ככל שאפשר. התקיימו פעילויות חינוכיות ותרבותיות, הרצאות וכו על מנת לשמור על חינוך,ערכים וגאווה יהודית. בינהם פרדי הירש שאירגן פעילויות ואימוני ספורט לנוער ולילדים.

לאחר כמה חודשים בדצמבר 1943נשלחו היא והוריה למחנה אושוויץ ונכלאו "במחנה המשפחות" בבירקנאו שם אביה מת.וב1945 ועד לשיחרור המלחמה היא ואמה שהו במחנה ריכוז ברגן-בלזן שם אמה נפטרה.ב1947 התחתנה ועלתה 1949 עם בעלה ובנה הבכור לארץ ישראל בהיותה בת 18 בלבד.

הסירטון עורר בי הערכה רבה כלפי היהודים שלא איפשרו לתנאים הקשים ולנאצים להכניע אותם. ועל כך שהמשיכו לשמור על ערכים ועזרה הדדית אחד כלפי השני.

מושג: הקשר לסירטון לבין חיי היום יום בגטו הוא שבשניהם מתואר מצב קשה ותנאיים רעם בגטו של צפיפות,רעב,מחלות,עבודות כפייה וכו'.

 

עמית לוינסון

אתחיל בחיי היום יום בגטאות , חשוב לציין כי החיים של היהודים בגטו היו בתנאים הכי נמוכים שיש .

בחיי היום יום נתקלו היהודים בבעיות שונות כמו צפיפות ורעב , מחלות שגרמו למוות,עבודת כפייה ותעסוקה תחת תנאים לא הגיוניים בגטאות, יחס משפיל מצד הנאצים .

הדבר שהיהודים ייחסו אליו חשיבות רבה הוא קידוש החיים הם טענו שקידוש החיים בתקופה כזו חייב להיות בראש סדר העדיפויות הניסיון היום יומי לנהל אורח חיים נורמלי ולשמור כמה שיותר על השפיות.

בתקופה כזו ידעו היהודים שקידוש החיים זהו הדבר החשוב ביותר והוא מעל הכל מכוון שלנאצים אין ערך לחיים ולקידושם.

עוד מושג המופיע הרבה פעמים והיה אחד החשובים במדיניות של הנאצים כלפיי היהודים הוא הגירוש לגטאות.

בסביבות שנת 1939-1940 התחיל הגירוש לגטאות תחילה הוא החל "בעדינות" ולאחר מכן כשהגרמנים לא היו מרוצים מקצב ההעברה של היהודים לגטאות הם החלו לעשות פוגרומים ולהגביר את הקצב כמובן שתוך כדי נרצחו המון יהודים שהיא חסרי מעש.

הגרמנים הוציאו צו עקירה שכלל את הרחובות המותרים למגורים בשביל היהודים. תוך כדי הגירוש לגטאות התנהל גירוש שיטתי מן העיר אל שטחי הגנרל גוברמן הגירוש לווה באלימות קשה ובשודים.

הגטו הגדול ביותר שגורשו אליו הכי הרבה יהודים נקרא גטו לודג אשר מנה 233 אלף יהודים אחת  הסיבות לאיכלוס היהודים היו שהם חולים וצריך לבודד אותם מהשאר.

באיגרת הבזק ששלח היידריך צויין שבכל קהילה יהודית תוקם מוצע המקומית של אנשים משכילים וחשובים בקרב קהילה זו אשר תקרא יודנראט.

תפקידם של היודנראט היה להעביר מסרים מהגרמנים לקהילה היהודית ולשלוח רשימות אנשים לגרמנים ככל שעבר הזמן הבינו ראשי היודנראט שהרשימות שהם שולחים אלו רשימות של אנשים המיועדים לחיסול אבל לא היית להם ברירהוזו היית הדרך היחידיה אולי להציל אותם.

בתוך הגטאות היו כאמור גם תנועות נוער המורכבות מנערים ונערות בעלי אידיאולוגיות משותפות שהיו קיימות עוד לפני תחילת המלחמה ונשארו מגובשות בתוך הגטאות.

תנועות הנוער קיימו הרצאות,עיתונים טיולים וטקסים אשר אורגנו על ידי הנערים .כאשר נקלעו תנועות הנוער אל תוך הגטאות הם חוו קושי ענק להמשך קיומם ונתקלו בפחד אימה וחרדות.

חשוב לציין כי אנשי תנועות הנוער מילאו תפקיד חשוב והוא העברת מידע בין הגטאות.

מתחילת המלחמה התארגן הציבור היהודי לעזרה הדדית ולסייע לפליטים ולנזקקים בתוך הקהילה כבק בשנת 1939 הוקם מוסד לעזרה עצמית בוורשה וכעבור זמן מה פעלו משלחות של מוסד זה ברחבי הגנרל גוברמן.

מוסדות אלה קלטו ילדים ודאגו להם למזון ושתייה ולבסיס לשרוד, מקורות הכסף של המוסדות אזלו וכך היה קשה יותר לסייע לשאר.

הפעילות התרבותית בוורשה הייתה רבת פנים ועל כן הופעלה רשת של חינוך ולימוד בחשאיות.

אורגנו הרצאות וטקסים ויזמו בחשאיות פעילויות ביידיש ובעברית.

ישנם גטאות סגורים וגטאות פתוחים הגטאות הסגורים היו וורשה לודג וגטו קרקוב הם היו הגטאות הגדולים והעיקריים שהיו מנותקים מהעולם ומהשאר לעומתם היו גטאות קטנים שכללו מעט יהודים שהיו יותר פתוחים ומזמינים ולא מוסתרים כמו הגטאות הגדולים. 

הגיש: ליגד

 

בסרטון ניתן לראות את התנהלותם של היהודים בחיי היום יום בזמן מלחמת העולם השנייה .

בחרתי בסרטון(יותר נכון סרט) מכוון שסרטון זה מסקרן אותי ובכלל כל דבר הקשור לתקופה זו נוגע בי ומסקרן אותי צפיתי בסרט לא יכולתי להפסיק .

הרגשות שהסרטון מעלה בי הם ראשית כל הזדהות מכוון שהם יהודים ושנית רחמים ודיכאון , תסכול,וזעם. אחרי שאתה רואה בעיינים מה באמת התרחש שם.

© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Google+ B&W
bottom of page